Home / Hírek / Néhány Disney-mese igaz vége – Ezekben nem is volt Happy az End!

Néhány Disney-mese igaz vége – Ezekben nem is volt Happy az End!

A tündérmesékben általában rengeteg horrorelem is található, de amikor mesefilmeket csinálnak belőlük, akkor tompítani szoktak a horrorisztikus élen. Most azonban lerántjuk a leplet pár tündérmese eredeti történetéről.

1. A kis hableány
Hans Christian Andersen klasszikusát 1837-ben publikálták először. A legtöbben azonban az 1989-es Disney adaptációt ismerik, aki két Oscar-díjat nyert. Azonban Andersen története ennél sokkal sötétebb. A tengeri boszorkány karaktere mindkét verzióban feltűnik, de Andersen eredeti verziójában nem olyan kedves a kis hableánnyal a boszorka.
“Tudom, hogy mit akarsz – mondta a tengeri boszorkány. – Nagy butaság, de te tudod. Pedig szenvedést fog hozni rád, szép hercegnő. Csak azért akarsz megszabadulni a sellőfarkadtól, hogy a herceg beléd szeressen. Készítettem neked egy bájitalt, amit a partra úszva kell meginnod napfelkelte előtt. A farkad el fog tűnni, lábad lesz helyette, borzalmas fájdalmat fogsz érezni. De te csak annyit fogsz látni, hogy te vagy a legszebb ember, akit valaha láttak. Mozgásod olyan lesz, mint a táncosoké, azonban minden egyes lépésnél éles kések fognak a lábadba vágni. Hogyha mindezt vállalod, akkor segítek.”
Ez az eredeti történet, és a hableány bele is egyezik ebbe, ráadásul még abba is, hogy kivágják a nyelvét. Hogyha ez nem lenne elég áldozat, akkor hozzátennénk, hogy a végére a herceg egy másik lányba szeret bele, és a hableány meghal az esküvőjük utáni reggelen, majd habbá változik.

 

2. Pinokkió
Az eredeti Pinokkió történetet egy olasz író, Carlo Collodi alkotta meg, amelyet Disney 1940-ben alkotta meg. Természetesen az eredeti sztoriban sokkal borzalmasabb részletek voltak. Először is, amikor Pinokkió elmenekül otthonról, akkor egy helyi rendőrbe ütközik, aki szerint Geppetto bántalmazza a fiút, így börtönbe zárja. Amikor a fiú hazaér az üres házba, akkor a tücsök elmondja neki a problémákat, mire a fiú megöli a tücsköt. A legrosszabb mégis a végkifejlet. A könyvben Honest John és Gideon megpróbálják meggyilkolni a fiút: először hátba szúrják, majd felakasztják egy fára. Az eredeti verzióban Pinokkió meg is hal, de Collodi szerkesztője nem engedélyezte, hogy ez legyen a vége, így megmagyarázták, hogy a fiú életben maradt, és később egy sokkal kedvesebb végkifejletet is tettek bele.
3. Hamupipőke
Hamupipőke eredeti története már a 9. századra datálható vissza, de a legismertebb sztorit egy francia szerző, Charles Perrault írta le 1697-ben, de ennek a történetnek is furcsa vége lett. Amikor a helyes herceg megérkezik Hamupipőke otthonába, akkor a nővérek annyira elkötelezettek, hogy le is vágnak darabokat a lábukból. Amikor a Grimm testvérek publikálták a történetet 1857-ben, akkor a vagdosást is benne hagyták. Később azonban a herceg mégis Hamupipőkét választja, Disney pedig gyerekek számára sokkal fogyaszthatóbbá tette a sztorit.
forrás: bizzarium.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..