Home / Hírek / Hihetetlen pénzosztás jön év végén a nyugdíjasoknak…

Hihetetlen pénzosztás jön év végén a nyugdíjasoknak…

A nyugdíjasok több tízezer forintos extra juttatást is kézhez kaphatnak az év végéhez közeledve: a kiegészítő nyugdíjemelés, a nyugdíjprémium és az Erzsébet-utalvány . A novemberi nyugellátással fog megérkezni a nyugdíjemelés és a nyugdíjprémium is, egyelőre még nem sokat lehet tudni az Erzsébet-utalványról, a kiszivárgott tervek szerint karácsony előtt már számíthatnak rá a nyugdíjasok,írja a palyazatinfok.hu

Az utóbbi időben sokat hallottunk arról, hogy nagyobb összeget kapnak a nyugdíjasok, és már a konkrét számokról is lehet tudni. Ha az átlagnyugdíjat nézzük, akkor az év végéig a nyugdíjasok összesen 35 ezer forintos extra juttatást is kézhezkaphatnak.

Mint tudjukk megkapják a kiegészítő nyugdíjemelést, ezt a kormány az infláció nagyságától tette függővé. Januárban a nyugdíjakat 1,6%-kal emelték, és ez nem ellensúlyozza az idei év 2,6%-ra várt pénzromlási ütemnek a mértékét. Így a kormány úgy döntött, hogy a nyugdíjasok 1%-os korrekciós emelést kapnak , ezt pedig levetítve az egész évre összesen 12%-ot jelent.

A nyugdíjprémium lesz a másik számottevő kifizetés, először kapják ezt a juttatást amit a nyugellátásban részesülők. Az idei gazdasági növekedést a kormány 4,1%-ra értékeli, a törvény kimondja, hogy a 3,5% fölötti részt lehet figyelembe venni. Ezért a nyugdíjasoknak kifizetésre kerülő pótlólagos összeget 0,6-os szorzóval számolják ki. Az alapja a novemberi nyugdíj negyede (25%-a), de legfeljebb 20 ezer forint lehet. A kiegészítő nyugdíjemelés (100*12% = 12 ezer) és a nyugdíjprémium (0,6*20 ezer = 12 ezer), például egy 100 ezer forintos nyugdíj esetében összességében 24 ezer forintos kiegészítésre lehet számítani.

Kiszámolásra került az összeg, és a pontos novemberi dátum is tudható, ugyanis a törvény szerint a november havi nyugellátással történik majd a nyugdíjemelés és a nyugdíjprémium folyósítása is. Az utalás várhatóan november 10-ére tehető, így ekkor érkezik meg a bankszámlákra és a postára a pénz, és az ezt követő héten kerülhet a postások által kézbesítésre.

A tervek szerint sor kerül decemberben, még karácsony előtt egy 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalvány kiosztása is a nyugdíjasoknak. Még nem állnak rendelkezésre információk a pontos dátumról, de mivel a tavalyi évben jelentős csúszások voltak a karácsonyi időszakban, így a korai bejelentés miatt is lehet számítani arra, hogy még az ünnepek előtt kézhez kaphatják a nyugdíjasok az utalványokat.

Forrás: bekezdes.org

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..