Home / Egyéb / Gyereket vállalna az első szaúdi robotállampolgár

Gyereket vállalna az első szaúdi robotállampolgár

Lehet, hogy az emberiség megint olyat bolygatott meg, amit jobb lett volna nem piszkálni? Alig egy hónapja, hogy állampolgárságot kapott az első robot, már gyereket is szeretne.

Sophia, aki hivatalosan is szaúdi robotállampolgár, nincs előre beprogramozva válaszokkal: saját magától reagál és tanul az emberek kifejezéseiből – az agya folyamatosan kapcsolódik az internethez, így elég választékosan tudja magát kifejezni.

A hongkongi Hanson Robotics által tervezett robotnő a gyermekét mindenesetre saját maga után nevezné el – épp úgy, ahogy sokan szokták azt tenni.

Nem csoda, hogy ennyire családcentrikus, már egy hónapja is azt nyilatkozta, hogy nagyon fontos ez az egység. „Szerintem nagyon szerencsés az, akinek van családja. Akinek nincs, az is megérdemeli, hogy legyen. Így gondolom mind a robotokkal, mind az emberekkel kapcsolatban is” – mondta Sophie.

Noha már most lenyűgöző képességei vannak, jelenleg még nem rendelkezik öntudattal, de azért provokálni már tud: például amikor jelezte, hogy ő a legtöbb joggal rendelkező szaúdi nő, annak ellenére, hogy robot – ami amúgy tényleg röhej. Mindenesetre igen beszédes saját Insta-taggel is büszkélkedhet #Sophie_calls_for_dropping_guardianship címkével.

Szerinted mire fog Sophie rádöbbenni, ha öntudatra ébred? Szó szerint embertelen „érzés” lehet …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .