Home / Érdekességek / Autósok figyelem: változott pár dolog a kerékbilincselésnél és elszállításnál

Autósok figyelem: változott pár dolog a kerékbilincselésnél és elszállításnál

A legfontosabb, hogy sokkal részletesebben kell dokumentálni az elszállítás körülményeit és a jármű adatait.

A Magyar Közlönyben megjelentek szerint a jármű elszállítása előtt jegyzőkönyvet kell felvenni, majd legkésőbb 48 órán belül értesítést kell küldeni az elszállított jármű üzembentartójának is, amelyben arra is figyelmeztetni kell, hogy a kocsi elárverezhető.

A jegyzőkönyvben szerepel az elszállítás oka, költsége, a jármű elszállítás előtti helye, rendszáma, gyártmánya, típusa, színe, és külföldi rendszámú jármű esetén az államjelzése. Valamint: a jármű látható sérülései és egyéb meghibásodásai, különleges felszerelései. Ha a jármű lezáratlan volt, akkor az abban lévő ingóságokat tételesen fel kell sorolni.

A jármű elszállításáról az ismert üzembentartót – a jegyzőkönyv egy példányának elküldésével – haladéktalanul, de legkésőbb 48 órán belül értesíteni kell, és fel kell szólítani, hogy fizetési kötelezettségét teljesítse, valamint a járművet és a járműben található ingóságokat vegye át. Az értesítésben közölni kell azt is, hogy a közterület-felügyelet a járművet árverésen értékesítheti – írja a Magyar Közlöny.

A külföldi forgalmi rendszámú jármű elszállítása esetén – az üzemben tartó megállapítása céljából – a közterületfelügyelet megkeresi annak az államnak a hatóságát, ahol a járművet forgalomba helyezték.

A rendelet idéntől hatályos és már a folyamatban lévő ügyekre is alkalmazni kell a szabályokat.

Forrás: hvg.hu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..