?>
Home / Érdekességek / 13 furcsa újévi babona a világ minden tájáról

13 furcsa újévi babona a világ minden tájáról

Minden magyar háztartásban vannak újévi hagyományok (és most nem az értelmetlen petárdázásra vagy az ájulásig tartó italozásra gondolunk) gondoljunk az újévi malacsültre vagy lencsére. De vajon a nagyvilágban milyen hagyományok, újévi babonák léteznek? Ezek közül szemezgettünk, lehet hogy érdemes mindet kipróbálni, biztos ami biztos. 🙂

 

Spanyolország: darabra pontosan 12 szőlőszemet esznek, mindegyik szem az újév egy-egy hónapját jelképezi.

 

Oroszország: Éjfél előtt felírják a kívánságaikat egy cetlire, amelyet egy pohár pezsgő felett meggyújtanak. A keletkezett hamut pedig a pezsgővel együtt éjfélkor megisszák.

 

Olaszország: Hogy jelképesen maguk mögött hagyják a múltat, szilveszter éjjelén vadonatúj ruhákat viselnek.

 

Dél-Korea: nem csapnak hatalmas bulit szilveszterkor, viszont az újév első napján már korán felkelnek, hogy a felkelő nap fényében számot vessenek, és kívánságaikon merengjenek.

 

India: az újévi kívánságokat egy papírsárkányra írják, majd elengedik, bízva abban, hogy így eljut az égiekhez az üzenet.

 

Grúzia: mindenki hangosan kimondja az asztalnál a kívánságait, mert úgy tartják, hogy csak így válhatnak valóra.

 

Peru: A nők bottal kergetik az előlük táskával menekülő férfiakat. A babona szerint, ha a lány utoléri a fiút, még az évben össze fognak házasodni.

New York: ez már 21. századi hagyomány: az interneten bárki elküldheti a kívánságát többek között twitteren és instagramon a #confettiwish hashtag segítségével, majd ezeket a kívánságokat kinyomtatják és konfettiként szórják szét a Times Square-en.

 

Bulgária: Éjfél után három percre lekapcsolják a villanyt, hogy bárki megcsókolhassa azt az embert, aki a legkedvesebb neki. A sötétség kettőjük titkát örökre meg fogja őrizni.

 

Franciaország: annak fog teljesülni a kívánsága, aki megtalálja az ünnepi tortába sütött babszemet.

 

Brazília: egy papírlapra írják fel a kívánságaikat, amelyből papírhajót készítenek és egy mécses társaságában vízre bocsátanak.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .